În această țară din Europa prețurile cresc cel mai rapid din ultimii 40 de ani: în ce stadiu este criza alimentară
Prețurile au explodat și vorbim deja, de ceva timp, despre o criză alimentară. Astfel, un mic-dejun în Marea Britanie care include pâine prăjită, ouă, cârnați, slănină și fasole a ajuns să coste cu 7% mai mult față de 2021.
Costul total al unui mic dejun în UK se ridică acum la 6,83 de lire sterline, conform companiei de cercetare Kantar. Prețurile cresc la cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, potrivit BBC.
Criza alimentară se resimte peste tot
Prețurile la alimente, combustibil și energia electrică au explodat recent. Cauzele ar fi războiul din Ucraina, dar și pandemia. Așadar, Kantar arată că 22% dintre gospodării afirmă că se luptă să facă față cheltuielilor. Creșterea prețului săptămânal la produsele alimentare este alarmantă pentru peste 9 din 10 persoane.
În Marea Britanie, prețurile cresc cel mai rapid la produse precum hrana pentru câini, gustările sărate și carnea de vită proaspătă, deși sunt în scădere în rândul băuturilor spirtoase.
”Oamenii resimt cu adevărat presiunea la casele de market din supermarket și trebuie să își adapteze bugetele și mai mult pentru a face față creșterii prețurilor”, spune Fraser McKevitt, șeful departamentului Kantar de retail și consumatori.
În acest context, Banca Angliei a avertizat că inflația ar putea ajunge la 10% în câteva luni. Un șef din industria alimentară a avertizat că prețurile alimentelor ar putea crește cu până la 15% în acest an.
Din ce în ce mai mulți economiști susțin scenariul unei crize alimentare, pe care fiecare dintre noi o înțelege în felul său propriu. În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, se conturează un asemenea scenariu care ne privește pe toți. Iată în ce stadiu se află criza alimentară globală.
În acest context sensibil, șefii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional (FMI), Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM) şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) au lansat săptămâna aceasta un apel comun la “acţiune urgentă în materie de securitate alimentară”, conform Reuters.
„Chemăm comunitatea internaţională să sprijine de urgenţă ţările vulnerabile prin acţiuni coordonate precum furnizarea urgentă de alimente, un sprijin financiar, o producţie agricolă mărită şi un comerţ deschis”, au declarat cei patru responsabili într-un comunicat comun.